10 timmar senare

Okej, jag hade kanske vunnit mot medicinerna, men jag lyckades inte vinna mot både medicinerna OCH familjen.

Nu ligger jag i alla fall här i ett fluffigt litet moln av smärtstillande och rom och kommer nog snart att sova ganska gott. Den effekten gillar jag. Tack och lov slipper jag köra imorgon bitti.

Ingen messjuka!

Det är jag mot medicinerna.

Familjen tar mediciner mot allt.
Jag hatar att ta mediciner.
Nu vill de stoppa i mig ibuprofen - mot en förkylning?!
De säger att det går över fortare och att jag slipper allt halsont.
Låter ju i och för sig frestande.
Jag sa nej första gången.
Jag fortsätter att säga nej.
Det handlar om principer!

Det är jag mot medicinerna.
Jag vann inte när jag hade halsfluss och urinvägsinfektion.
Idag ska jag göra det.
Sjukdom, jag är redo att försvara mig!

Dagens lärdom - facebookfranska

Facebook är en plats för att titta på bilder och hålla kontakten med sina vänner. I sinom tid, allt eftersom att man blir bättre på det Svenska språket (eller föddes med oförmågan att acceptera grava stavfel och särskrivningar) hittar man dock fler och fler saker att störa sig på.

Dagen stör-moment har inte med misshandel av det svenska språket att göra. Nej, det har att göra med människor som har lite för hög tro på det Svenska skolsystemet, alternativt lite för hög tro på sig själva.

Är du en av dem som läst franska i högstadiet, alternativt även något år på gymnasiet, och lägger upp information på din facebook-profil om att du 'pratar franska'? Då har jag en hälsning till dig.

Du pratar säkert lite franska, det gör du nog.
Du kan säga hej, hejdå, att du kommer från Sverige och att du har två katter.
Du kan beställa Coca-Cola på restaurang och räkna till 100 om du anstränger dig.
Du kan överleva som turist i Frankrike.
Du kan (beroende på ditt betyg) kanske samtala med en fransman (som naturligt talar i slow-motion) om ämnen du känner dig bekväma med. Som var du kommer ifrån, eller hur många husdjur du har.

MEN - hamnar du i en vanlig, fransk vardagssituation, där du förväntas att förstå och aktivt delta i diskussionen - då snackar du fan inte franska.

Bara så att du vet det.

2 veckor och 6 dagar...

... låter så otroligt mycket mindre än 20 dagar, men alla som gått ut förskolan vet att det egentligen är samma sak. Det är i alla fall antalet dagar som återstår innan jag återigen befinner mig på Svensk mark för att fira jul.

Montpellier

En av många roligheter med ishockeydömningen i Frankrike är att nästan alla lag har inhyrda fotografer. Förutom att smattra av bilder på spelarna brukar det dessutom gå att hitta en del vackra bilder på oss domare, allt från tekningssituationer till tecken och visslingar.

Varför de väljer att fotografera oss vet jag faktiskt inte. Trots det så är det allt lite spännande att se vad man kan hitta på lagens hemsidor.

De har proffsutrustning, det har jag själv sett. Efter lördagens match i Montpellier undrar jag dock om de fina objektiven var till någon större hjälp.

Vissa bilder är ju trots allt, så att säga, mindre smickrande än andra.

I brist på annat

I brist på julmarknad gick vi på bio och såg 'Le Stratege', eller 'Moneyball' som den heter i originalversion.
Vi valde filmen för att den visades på Engelska och att den hade Brad Pitt på affischen.

Det var en 2 1/2 timmar lång film om baseball.


Trots att vi inte kunde ett dyft om baseball och trots att Brad såg gammal och sliten ut var filmen faktiskt helt okej. Exakt den filmen man vill se för att kunna berätta om den för sin pojkvän, så att han känner sig stolt över att man faktiskt VALDE att se en film om sportstatistik helt själv.

Helt klart värt 4.30 Euro.

Dessutom var popcornen awesome.

Julmarknad?

I vårat planerade försök att gå på julmarknaden fick vi lära oss tre saker:

1. I Frankrike vet ingen vad första advent är, alltså är det ingen som bryr sig om det
2. Julmarknaden öppnar inte förrän nästa helg
3. Bästa julstämningen får man tills vidare utanför Mc Donald's


Bättre lycka nästa helg...

En bild på min franska familj

Tagen min första dag i Frankrike, just efter att Lucas tagit sin pilotlicens. Killen i planet var licensledaren och ingår alltså inte i familjen.

22 dagar innan Sverige

Gårdagens match i Montpellier var en riktig höjdare!
Antar att jag gjorde ett rätt bra jobb, det är i alla fall första gången jag blivit vänförfrågad på facebook av spelare efter matchen.

Hur som helst slutade det i alla fall inte lika illa som det gjorde för mina finska kollegor:

Idag är det alltså första advent. Jag, Katja och Claudia ska in till stan och gå på julmarknad tillsammans. Ska försöka ta lite bilder så jag har någonting att visa upp för er där hemma!
Många kramar,
Liv

Huîtres

Här ser ni en bild på den första, sista och enda gången i mitt liv som jag någonsin kommer äta ett ostron. Från en söndagsmarknad i Bordeaux.

Veckan i korthet

Ikväll är alla ungdomar, Svenska som Franska, ute och ränner på stan och dricker öl. Själv sitter jag i sängen och äter lösgodis. Alla har vi olika värderingar.

Veckan som varit har gått otroligt fort fram. I tisdags sov jag över hos Katja efter klätterträningen, onsdagen spenderades till julpyssel och igår torsdag stod jag 5 timmar vid strykbrädan. Jag har även hunnit med att laga köttbullar med gräddsås och följt med Lison till doktorn (hon har fått ett sår på fingret, Gud förbjude att det skulle bli ett ärr!). Idag hade jag franskalektion (som vanligt), hämtade upp Lucas på tågstationen (som vanligt) och lagade omelett till middag (inte så vanligt). Försökte se en fransk komedishow med familjen efter middagen, dock övergick den mina franskakunskaper så jag drog mig tillbaka till mitt rum.

Åh, godiskoma. Godis för första gången på över 2 månader och jag har inte bättre vett än att trycka i mig en halv skål. Smart jobbat. Skönt att må illa resten av kvällen.

Nu är frågan som återstår om jag ska fortsätta att se den dåliga DVD-filmen eller läsa vidare i min franska Harry Potter-bok. Livet består av många kval.

Annars inget nytt under solen. Skål till alla er festande ungdomar där ute. Själv tackar jag för mig, säger godnatt och laddar för morgondagens match i Montpellier.

Hejdå

Så kom tiden då den första Au Pairen i vårat gäng valt att hoppa av. Kristine, en av de Amerikanska tjejerna, skrev idag i våran facebook-grupp att hon lämnar Frankrike vid jul. Beslutet har hon tänkt över en längre tid eftersom hon varken trivdes i sin familj eller förstod speciellt mycket av det franska språket, och inte heller kände att hon fick ut vad hon förväntat sig av resan.

På ett sätt kan jag förstå henne - med en värdmamma som inte kallade henne vid namn (hon föredrog nanny), var sparsam med att ge Kristine ledig tid och kallade henne omogen när hon sa att hon ville åka hem över jul kan det inte vara lätt att trivas. Hon läste dessutom kurser på distans och umgicks sällan med oss andra, en annan orsak som kan ha gjort det svårt att anpassa sig.

Samtidigt som jag tycker att det är tråkigt önskar jag såklart det bästa till Kristine. Hoppas att studierna hemma i staterna går bra och att vinet smakar lika bra på andra sidan Atlanten!

Dagens Justin Beiber

Finns på barnavdelningen på ett H&M nära dig!

Dåligt läge för en ishall?

Visa större karta
Dit ska jag idag i alla fall. Vi ses Atlanten!

Ändå trevligt lunchsällskap


Han var så ensam, så tyst, så mjuk - men ändå så hård - tanken slog oss att han troligen fanns på plats för att sälja droger. Vi lämnade honom således åt sitt öde och gick på bio.

Tankar från en Au Pair

"Getting the blame of dying a €45 vest top... Sorry but why would you even buy that for a three year old in the first place?"

Det är lite så vi jobbar. Vi är mänskliga, vi felar, och vi undrar... men hur tänkte ni liksom här? Ibland känns det inte riktigt som att hönan kom före ägget, om ni förstår vad jag menar.

Tills familjerna har kommit på detsamma jobbar vi på som tidigare, och hoppas att treåringarna en vacker dag kommer känna stor glädje över de perfekt strukna designerkläderna de hade äran att bära som barn.

Någonstans är det ju bara så... fel.

Alltså sådant här gör mig bara hur glad som helst!

Så glad, så glad, så glad. Tack alla! Fortsätt gärna att skicka brev!

Philippe is back

Igår kom Philippe hem från sin 2-veckors jobbresa i Oman. Han hade köpt en present till mig, en liten oljelampa, precis som den i Aladdin! Han lovade att det bor en liten ande i den, men jag förstår inte riktigt... hur länge måste man gnugga egentligen? Jag vill ju önska mig nu så att jag får komma hem och hälsa på er i Sverige!

Kalle klättermus

Att klättra i berg är väldigt annorlunda från att klättra på en klättervägg. På en klättervägg är det ganska lätt att se var det är tänkt att sätta händer och fötter. Det är det inte på ett berg. Det är grått och lodrätt överallt. Grått, lodrätt och högt. Stor chans att ramla. Många meter ner till marken.



Men hur som helst, skam den som ger sig tänkte jag och klättrade upp. Kände mig sjukt nöjd men bilden skvallrar om att det var lite olustigt, inte varje dag man står och spanar på utsikten från en klippvägg liksom.


Det var dock ändå helt okej jämfört med känslan som infann sig när det var dags att ta sig ner.

"Luta dig bara tillbaka och sparka ut ifrån väggen!"

Luta. Mig. Tillbaka? Sparka ut ifrån väggen?

Men hell no!

Min enda säkerhet är ett litet rep fastsatt kring magen, jag har utsikt som skulle ge spindelmannen svindel och ni tycker att jag ska luta mig tillbaka och sparka iväg mig? Nejnejnejnejnej. Jag lovade mamma att överleva dagen. Jag stannar här.


Så jag stannade helt enkelt kvar där uppe tills jag började känna mig fånig. Då lyssnade jag på dem och lutade mig tillbaka. Att sparka gav jag fan i. Jag gillade inte känslan, men tänkte att ner kommer jag ju i alla fall. Det gjorde jag. Sen klättrade jag upp igen.

Detta är anledningen till att jag inte bloggat på några dagar. Jag har varit i chock. Det har krävts många bitar smuldegspaj och litervis med chokladglass för att smälta detta. Nu är jag tillbaka. Nu ser jag fram emot nästa utflykt. Kanske, kanske håller repet nästa gång också.

Dagens tankeställare

Minst en gång om dagen får jag höra hur bra Sverige är.

Alla - fransmänn, tyskar, islänningar och österrikare - har hört talas om det fantastiska landet där man har världens bästa skolsystem, världens bästa jämställdhet och där ingen är fattig. Detta är helt sant. Alla frågar mig om detta underbara land och de tror verkligen på det.
Det är ingen som frågar mig om snö, skotrar eller Volvo 240. Ingen bryr sig om älgar eller vårat fantastiska landslag i ishockey. Det folk vill veta mer om är det exemplariska landet där alla har det bra.

Kanske borde vi tänka över våra val i den Svenska politiken och bevara det som vi Svenskar verkligen har att vara stolta över. Välfärden.

Det här var typ jag igår



Sjukt läskigt vill jag lova. Galen träningsvärk. Bra sömn.

Things that are up

Man kanske kan tycka att jag borde skriva mer om mitt liv, om vad som händer och sådär, men om sanningen ska fram - är det verkligen så intressant?

I torsdags åkte jag och hämtade Lucas på tågstationen. Vi lagade burritos, sedan gick vi på bio och såg en film där halva jordens befolkning dog för att de inte tvättade händerna.

Igår eftermiddag åkte jag med Muriel och Lucas till ett shoppingcenter i Blagnac (förorten där flygplatsen ligger, ungefär Toulouse's motsvarighet till Arlanda) och köpte mig ett par nya jeans från H&M och en ny vinterjacka från Mango Suit.

Att det tagit så många år för mig att upptäcka H&Ms jeans gör nästan ont i själen, de är sköna, snygga, och framförallt - superbilliga! Stretchtyget fungerar jättebra för mig som inte passar in i 'standardmodellen' av jeansköparna, smala ben och normala höfter när jag själv stoltserar med motsatsen.

Vinterjackan köpte jag helt enkelt för att den var riktigt snygg och att den hade en viss procent av ull i ytterlagret, vilket innebär att jag kommer kunna använda den i Sverige också.

Igår kväll mötte jag upp Salome, Claudia och Claudias kompis från Österrike i stan, där sprang vi runt som galningar för att försöka hitta en present till Lison som fyller år på måndag.

Uppdragsstatus: Fail.

Efter det letade vi rätt på en restaurang som faktiskt hade rätt hyfsade priser (11-13 euro för en pizza) och happy (half) hour mellan 19.00-19.30 då det rådde 20% på hela menyn! Nu kom vi förvisso dit 19.40, men maten höll toppklass och restaurangen var mysig så vi kommer definitivt att gå dit igen.
Jag beställde den något ovanliga pizzan med rökt lax, rekommenderas. Nästa gång ska jag pröva pastan med tre sorters ostar och rökt italiensk skinka, mmm.


På kvällen åkte vi ut till en 'soirée' (vet faktiskt inte riktigt hur jag ska översätta det, social tillställning kanske?) hos en kille från Karibien som heter Bobo. Soiréen levererade dock inte mer sociala aktiviteter än GTA så vi åkte ganska snabbt därifrån.

Nu är det lördagmorgon. Jag funderar på att äta frukost. Ikväll har Toulouse ishockeylag match mot Cergy, där ska jag glida runt och hålla ordning. Så var det ju den där födelsedagspresenten också, ny dag, nya försök! Och en matsäck måste fixas för morgondagen, för imorgon blir det bergen. Kommer troligen dö. Hehe.

Detta var alltså en snabb genomgång av de senaste 40 timmarna alltså. Funderar på att kalla den 'Här är mitt liv' eller 'Konsten att göra så lite som möjligt men ändå tjäna pengar på det'. Vad tycker ni känns som en lämplig titel? Trevlig lördag!

Riktig superstjärna

Sådant här gör mig glad, ända in i själen.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/alpint/article13906800.ab

Salon Vins

Hur är det ens möjligt att jag glömt bort att berätta om detta?

Jag fick ett gäng fribiljetter till Salon Vins som ägde rum i Toulouse i helgen, så jag, Claudia, Kristine och Salome drog dit. Vilket ställe sen!
Vinproducenter från hela Frankrike fanns på plats och ville mer än gärna visa upp just sina produkter. Landets köttproducenter ville detsamma. Det fanns även ostar, likörer, vinäger, kryddor, champagne, marmelad, handgjord choklad mm. Alla bjöd på smakprover. Jämför detta med saluhallen på Nolia - fast större, med alkohol, och med fler gratisprover. Vi var i himlen.

För er som föredrar att kolla in spektaklet lite bättre, nästan som om ni vore där själva, så kan ni faktiskt göra det! Det är dags att inviga mitt videobloggande!

Hej universitetet



Efter många om och men, och funderingar på att välja kurser så som 'Att bli vuxen' eller 'Vilseleda eller bli vilseledd' blev det slutligen dessa alternativ som stod sig längst. Alla kurserna är internetbaserade distanskurser under vårterminen 2012, sökta för att jag inte ska känna mig så dum när jag hänger här i Frankrike medan resten av Svennebananerna utbildar sig eller tjänar stålar.

Det är också lite för att jag ska ha någonting meningsfullt att sysselsätta mig med.

Hur många av dem jag faktiskt kommer att läsa återstår att se, men sökta är de och min magkänsla säger mig att jag har en god chans att bli accepterad!

Små saker kan göra stor skillnad.

Offra 5 minuter av din tid till att se filmen.
Jag gjorde det. Tre gånger.

Angående Trafikskillnaderna

Signaturen 'Amanda' uppmärksammade att jag använt mig av 12 punkter i en sexstegsguide.
Amanda, det var medvetet gjort.
Visst läste du väl igenom texten två gånger, bara för att försäkra dig om att det var så?
Visst la du lite extra energi på att förstå budskapet jag försökte sända ut?
Just det. Att vilseleda och att bli vilseledd.

Det hade faktiskt ingenting att göra med att jag inte visste hur lång guiden skulle bli när jag började skriva inlägget.

FRÅGESTUND

Just idag kom jag att tänka på en sak. Här på bloggen skriver jag rätt så mycket om rätt så många olika saker, men är det någonting som jag liksom missat? Är det någonting ni undrar över? Vill ni veta någonting om Frankrike? Är det något värdsproblem ni vill att jag ska lösa?

Öppnar upp för en frågestund. Alla är välkomna.

Trafikskillnader Sverige vs. Frankrike

Man kan ju tro att Sverige och Frankrike, båda framstående I-länder och medlemmar av samma EU-kommission ska ha lika trafikregler, liknande system och samma värderingar ute på vägarna. Så är det inte riktigt.
Idag bjuder därför denna blogg på en sexstegsguide på hur man blir streetsmartast på vägarna i Frankrike!

1. Prata ej i mobiltelefonen. Det är jätteförbjudet. Regeringen funderar på att tillåta handsfree, men för tillfället är det bara att låta bli nallen.

2. Den lilla filen i mitten av vägen är inte till för omkörningar, den är till för dem som vill svänga till vänster.

3. På natten kan man köra jättemycket fortare än i Sverige. Det vildaste djuret man riskerar att köra över är typ en kanin.

4. 5 bilar som väntar på att få köra ut från parkeringen på Ica Maxi är inte trafikstockning. 250 bilar som köar för att få köra igenom en rondell är trafikstockning.

5. Tutan använder du till att berätta för andra att de gör fel. Om någon påstår att du gör fel men du anser att du gör rätt, så tutar du tillbaka. Om du står i en bilkö och någon börjar tuta, så tutar du också.

6. Normal hastighet på 'Route nationale', ungefärligt översatt till allmän väg, är 70, 90 eller 110 km/h. Inom stadsskyltarna gäller vanligtvis 50 km/h.

7. På l'autoroute, motorvägen, är hastigheten 130 km/h. Att använda motorvägen kostar dock pengar (ca 5kr/milen) och man beträder den genom att följa skyltarna med ordet 'Péage'. Ganska behänligt när man vill köra längre sträckor eller undvika trafikstockning (se punkt 4).

8. Här existerar inte bara blixtlåsprincipen som ett ord, man använder sig faktiskt av den. Vill du byta fil kommer de andra traffikanterna att hjälpa dig. Vill någon annan byta fil så hjälper du dem. Alla tjänar liksom på det i längden.

9. Eco driving existerar i skrivande stund inte i Frankrike. Du kan givetvis själv använda dig av det, men risken är stor att någon kommer tillrättavisa dig med tillvägagångssättet som beskrivs i punkt 5.

10. Kameror finns montrerade på flertalet trafiklysen för att bötfälla de som kör mot rött. Slutsats: Kör ej mot rött.

11. I Frankrike är det tillåtet med 0,4 promille alkohol i blodet på vägarna. Drick inte själv, men tänk på att du förmodligen möter en hel del fyllon när du kör!

12. Håll koll på 12-poängssystemet! För varje trafikbrott du begår, t.ex. kör mot rött, så förlorar du poäng (olika mängd beroende på hur allvarligt brottet är) och blir dessutom bötfälld. Förlorar du alla 12 poäng blir körkortet indraget. Varje år nollställs poängen. Viktigt att hålla koll på detta.

Vill du hålla dig extra cool på vägarna ser du dessutom till att hålla bilen ren och fin. En enkel upputsning kostar ca 3 Euro och fem minuter av din tid.

Dagens webbis

Jag undrar, hur kan det komma sig att det tagit så många år innan jag upptäckt denna hemsida?
För en hängiven pokemonälskare - som mig själv då alltså - är den ju helt fantastisk.

Pokemon-Wikipedia!

Livachuuuu!

För er som aldrig sett detta live...

...är det så här jag ser ut när jag glider på planen! (från matchen Toulouse - Reims)

Ibland är nog frankrike ganska underbart ändå

Jo, förresten. Här skriver man södra Frankrikes kanske bästa blogg, hur kommer det sig då att ingen kommenterar den?

Det finns alltid en lösning

Ifall plan A inte fungerar så har alfabetet 28 andra bokstäver.
Håll dig cool.

Har hört att det här med fingrar är trendigt i Frankrike

Masquerade

Någon undrade om jag gick ut på halloween. Ja, det gjorde jag. Ifall ni undrar över klädsel, så ja. Jag var dessutom utklädd.

Jag började kvällen som en rockstjärna...


...och avslutade den som en love dice.


Jämför bilderna så fattar ni liksom hur bra dessa upphittade utklädnader var!


Jag tyckte det var superkul att leva sig in i 'Mitt liv som tärning' ända tills någon berättade att ordet "Bite" betyder penis på franska. Jag sprang alltså runt med ordet penis på magen. Ärschdå.

Men men, större misstag har man väl varit med om tänkte jag, så jag satte penis på ryggen och dansade vidare. Så här i efterhand kan jag väl tycka att det kanske inte är så mycket bättre att ha en penis på ryggen. Nåja.
Vi hade hur som helst förbannat kul!

En dag i mitt liv

Det är många av er som frågar var jag egentligen har för mig på dagarna. Det är en ganska bra fråga, då mitt 'jobb' inte inkluderar speciellt mycket arbete.

En dag i mitt liv - onsdag den 2:a november (sista dagen av barnens skollov, Philippe befinner sig i Oman och Muriel är ledig)
8.30: Vaknar av att någon kastar tennisbollar på mitt fönster. Det är min värdbror som är utelåst. Släpper in honom och ser att han köpt croissenter, vi slår oss ner och käkar frukost tillsammans.
9.30: Kollar mailen, facebook och uppdaterar bloggen. Chattar med Josefin och inser hur mycket jag saknar henne.
10.10: Väcker Lison och hennes kompis Noëmi.
10.30: Stryker barnens kläder och tittar på fransk TV. Stör mig helt otroligt mycket på att alla program är dubbade. Noëmis pappa kommer förbi, vi kallpratar en stund innan de åker hem.
13.00: Hjälper till med lunchen. Biffstek, haricot verts och franska potatisbullar står på menyn (otroligt mycket godare än de äckliga degklumparna Sverige har att bjuda på). Desserten består av yoghurt och espresso.
14.00: Lånar familjens dator för att försöka få in bilderna från kameran på min hårddisk. Min dator har inte varit speciellt samarbetsvillig sedan viruset Security Sphere 2012 slog ut stora delar av mjukvaran. Tack och lov funkar detta och jag laddar över mina bilder!
14.45: Korrigerar bilder till blogg och facebook. Har nu 406 nya bilder att jobba med...
15.45: Hjälper till att plocka in varor från bilen, plockar undan barnens kläder och sorterar tvätt. Berättar för Lucas att jag under inga omständigheter kommer att tolerera att han skjuter på mig med sin softgunpistol.
17.00: Skriver brev på löpande band. Tre personer har post att vänta!
18.00: Går loss på crosstrainern till ett avsnitt av Glee. Crosstrainern hakar upp sig på högsta nivån i början av passet, så 40 minuter senare står jag där badandes i mitt eget svett och bestämmer mig för att jag förtjänar alla kakor jag kan hitta efter middagen.
19.30: Äter middag med Lison, fläskpannkakan som jag rörde ihop igår smakar lika mumsigt nu som då. Muriel är frånvarande, hon kör Lucas tillbaka till hans internatsskola.
Äter trots allt ingen kaka, träningspasset var alldeles för jobbigt för att slösa bort det på cupcakes.
20.00: Borstar tänderna tillsammans med Lison. Bildar rockband till 'I was made for loving you' framför badrumsspegeln, jag på trummor och hon på gitarr. Säger godnatt till Lison.
20.40: Tittar på Real Madrid - Lyon och väntar på att Muriel ska komma hem. Planerar morgondagens alla aktiviteter.
22.00: Pratar med mamma och pappa på Skype. Kollar upp biljetter på internet för att se när och hur de lämpligast ska ta sig hit till våren, berättar om Bordeaux och uppdaterar mig om vad som händer på hemmaplan.
22.30: Letar efter nya TV-serier att ladda hem. Glee S02 är slut och jag behöver någonting bra som motiverar mig till träningen!
23.00: Släcker lampan, slut för dagen.

Så mycket fick man för längtan efter Train

Klickade in mig in på en youtube-låt, fick upp detta meddelande:

500 Internal Server Error

Tyvärr, något gick fel.
Vi har skickat ut ett team med välutbildade apor som kommer att lösa problemet.
If you see them, show them this information:

to15XiQf0-dxM4Mfegmzv4Nw4gCf2y_xj6RhesiwcDayyKyArWx-HPSKkOxh
jxO9AREKIWC_KfH8cNaJK9XvGpzU50CyGkRD2l1TlnniSnmyjNTzd8UuvDbl
Q_8yfoLxL9GFOw_LPfggOQZndVAwsGRgD5n6joglSDwRMAjrMs7gZMwl6LjW
RGQr7XHnLSuZO3hrcSKu67GFRkBOnpSF9dVN_J3WJo5GQTvRV1jUWvQtAPco
bel9ZHoN4Nk2cZb87xrQHO_zKe9T7HOrG-qU2PLp5_Lbw6TAG7LqhG4anpE0
xf9lyanSen801D3bY4skWnn9N72Wdxn7k9HXLOzxnqPb6oW-UIhVZFjkEFRt
UC10hx2WgBgnk3e-GGGgFQqHPc-j1f-rMQ7wUeZgBNfgPGNlFRkmYDn_Ero3
ccGKhSdSsteHYAfrUNQiqNwCwyF6REwTwrTzlOXgvD1_ny2dZGBsGXHTI7ms
N5x_zXAW81s1-_BDFhdWBkRafaBNpHtsb0qWxCyyg7o8TwHv9l5IOouAMW32
nZhqqxGNlW0NC8d-cl0U2EzMNJa7r_P5BBXXw1AnwkdahtrbWZFOU6KNL1Xm
pTzQIPxv06_o6Fbn0Q99DMIc_pd9j97JpDdsiCpnqC7Dyc-U-5kjo_EBOXlF
DuKB5H_suCQnzThL70gylRNydKUKaoiI2pCwcgX8cczUPapxwmdH1ymqY_8h
k2xoQ90xwt1aHMX4m4kmhp3XwGk-l7y0BrA7BKir1OXL1zi2TvhvgEB8Sdvl
SKLsUt_UTA-oPqPwawg5-ipuwFFNy2Rd5B7YxJ4VfqBlVa9kajlLxXJJ28QZ
mH0LT8U0bMtEj6BVUrR26sRW4ZknMz_8tJO9NH7tp5vatywrVx9mg8jSyKME
xHNL4ABHsmcAXdzZsjc4S1ryXPZucL2Iw5CX-Q0PPLwciJbZjJ7Q7ouMtBRz
pRKDxLUyXrO_QDH5hq_NTr9hLCcAufk-qYeRfhB9qj6PojU5dVzf1uvt-Bf6
bpn58mO2BgVI7Q2xcsMccxrZ2TERn8SrkDpAo89fhexqqVP4wTITxVurtRYG
QdvVe7D5kGWbWdOPtbGoOrNtiBCWGZpmctFus3MOXJroLvCp284tpUtASqEw
an8533clzas28eqVDVW74lZG9tsP83vO8CP0COviUHPk29rV8JwNWXAW9P3k
pYNZ0DKQ3CAwtx-caLf2GmHGo2UtOtQ_SX2UGQOZ7tqGQkcdDfPAMfHTF4qx
dwx6jeFTOdDctRGS4O8x2TLpBe-uyQtwIqYASduZl3wFghe_2CIcLB2AZuke
oenWZoQkEHdOcSla1bZdScXV1ISWZ1BqmPodnu3Nr1gQrKQSVEvmQzzW4ji8
V1oLG4_A0ppYOKgCoQIcW4oKvi5PaymaDw7l8TMb8RzzzSIjj_gOxwvwh8lA
SgmMQ9XTQ1T5sxT4VguRh0g-pdydTESTCIAv3mx6YnhAubY9JV_BTty-uhXR
SnbUDqDLxp9V59wK5lIMCegJiV3HnyGTwuwVWid4WYWYhyFJ5eZwgVK4DSif
DaIeskBw2w98yysx86jPNrLP7mp040Yv381aJD1759g8TgfoI5DvtxKYEJSo
-evCKIYFxC2yCRKvCGJOEjbQ8RNLta1yJV9WBxzIowesR1j9hutKNKdMWYho
fIbALA886iulEpjzj4ABqqjrNO-vPkyKrH8nRidWPKKG802dJCfuBUSERpaC
fNIG6m7G-y9iVsgv4D6MuHiznp7vUD3fCKMrGqeABk7JPb3Cx0MDWKZRPuDB
aYUN1rnRVf664tBc4mioYKBIXeSK4pwZmRrVhURQJ8sOTDqX5fOSrDq8fHae
bpnp5agURwKqZUOMcGNHLNLAcywAfQR3S9g0WKPUVY0aSDKdKgmNB0ZLJM0w
DK3agLE0qsQEsCmH68UThISNDpq202Z9m3lg5PfAcSJiMLudApVbomEbN_LO
3S5l8GL_d6tXem4Gj2nawW1DBvtf47FW0iKcPZhKvGOhfI0L1oKcIj8w2R6Z
SC1uyTvXvIEBpviiKKTNf4Uh1znTX0oGLjiW11QleTPlZYTFvDoOxsFDBiJQ
Zu0Igve0Og8LFdLQ49nM7uV1Go9emBI4x9aoEJ5Qqi01eBiToGUlq1J2XJrI
CFFips0NkmfiQIgmvLNS5I2rbr9WSde37Moxsz23RSr0SKFBhfrS2BJhVmLD
t6e5R6YzP5t2SQvWyNw9Y6NurNEucHqLUJa3cJ18rk_kncTc37JN0SkOdlVm
BMYPcr9h5iW5Nf3Y4wl0mcOhVyxFRhJkS6_WlvEgcYlIvcLJLO1HeVS6rrd1
BkuUS5hd4Ry-7somuFB4HokcQUnIxOmIQgPZ-X5URrPNxPqn10byI7_HgF-F
v5oIHBgjVmKHkCnm_QRXlbf6OPAKhLNRdnf0GbV_FyCDmgQZ0oRkKvlIm0E9
W6Ikh13Zh4rnOFL8nq_2oD83g4qOdTSwcsnDOqR-em1dJU-MuqGCc61Gi7zQ
raUNnPWJcmYJDg5jNv1gRVVgTZOGsfFix0zyaoSX5UfWbNuJs4b7YmCHkiJ2
p5Uzc1GA3QseRhcke-Q1UU94TAeIaXOd0vEQ8dgYPAMdea03-6Z59cEFiQbk
dwLmmU91NmQy6rJi_iri2DE1dp0wSIyBmcz54YEjPYPRr-_nAhehk_eqWXeL
q_AmQNHJIdZWsmBvr0jbjDyozswMDx_O2AxaddBNWwACjbet72mDeDgpX1rA
EO8kSdLoWF0v-SO8E85kdz13AAnO3W6jOYphlRUQCEMbBtLCi4v139B58ylb
XtnwqpyOkp0ePf8ExKd21nR4Gn161kBkrBv56MggWeyCDmVNIr4bleZANSI5
O2_44HIUYPJCbVuf8zdgrXwABqOsl1kZg0qC7IRBy3A7m7KIiV7De9Y2O095
EXW_qAHuwEO6vPrANUyWebWKONXYN5GC5rm8sDlSifcUyZZx3-TANlOwgcMv
zg3ziBCPHkRUkp7Utsrj-aocxiiKYbRqnDZGWge80D8CpyQnLDno9mYezdNF
0KOWJh5Av81Qs4egkjR-3vuW6CDaUYiIPmUfAK-yLWpBVu3LgThVnZgF1k2j
KsIm4GaWSZzsSXU72uchsJlCpC5dklUuVgSFttq9DxTk81jZM6mcNVYsIUSc
UXliZ2cD5TYed1Drf2v7D74ZDgyrU7_SDFTF-qL5Gupphlija7lja6fnzvv8
i2BTMP_i53sUxBxG8cFNi7ZssiUdBqEEiPztk4NqrQPrKe0L104ECkM_i1Oh
0-BkRHDIDYMvWYgHrPfRgYuDTq7jjFOUe5gJkai3iOxcGcwF_ph2d2su2P4S
YWdc7oWJPZs7GlYW9-Q3NNgv3vRqkDiujrkhqo9LznluQoibykSg-y6kEdxv
OBYNIDE8E_dMy6wol1r5ZML1Pr1IVTjHKhbBPunWLiXn229o6m3lpF6LynU2
Mmlgdaxiv6cOI4D9-jeHsaxG1veBi__YguC971zyr4ciCg2e2nTZoQI0SFaz
vzGCW-qWNrUOrAr4V7C3CTxVil3bL1K5fptuVJjhul7PvJddeBkG-Hn0nUnS
u0O7D1uBgA87GtlESe9Wzxicq-bfz6uSfbquh7BAqo_YWMk_yomg4lLv4V8w
-ehXC3s6CDjfKC8Nv0NmZO7s3bdexWxL9MTKFdFyGm7V47U4shfcHjFmK7yr
Jg-s8cK95GUeSJxsYBV91EXAH3ykCX47XzY3cz3nyZle8FKmZltoIM29vCd8
fQ_97EFHBToFAVVaVxaMa0wshR0DHS1ksc6NaHl86ltU16fzvS-3zP2WVir2
IpZtqbLU6HhV2okPtHLyipV6MdwB4AI-iT-_RLwoSGH8LBsWHWTbdBMaK2zp
ibqxCHpb_ZdSXA72jrcL9jXUtFGhXu2Oi1cJl33bipjYkJAe7iNVTxWbLlci
vGXPu3XRxDtugGMLaRmEexF9UJ5oNx8dmkx5L0YuTgVcCuHckBzG-9ay1TDM
Y5UTnX6EFSlgcm_DKhhgPOl3aBrLO9Jg4lY6HpIbwAlHe4kBeocDFKVRfsM1
luQSTYr35-kqt5yViTpuc39t7Pob1MK_bViFKLqKtvcxSaKrKw5Do8VOcak7
666HLgGanidWze1j1jZhpgpcQM-vvX-OJ9kNlFKHfFEHewsFFqGJwERIYRsV
KDXZStk3WgcfCtqcmQmRQJI4E6ZOSiGTx0Zayd5cPd4QywvDJoLyYQ04wOul
jOXzPwKA9wQr05Gx7_aRTzVOZ3wczvM7NpT-6QCk3T9sOZqJ8xn9nsQ_bwiN
cyJpbofqVwTN2Cn-lI0k6LjJuBNL89GYRdUkt2imFqtlDELgKRvkiXK6Rm-d
7Ibqh6S1N6sgIAYXBoHBQEN01CT8Oa686xwmIyRXcSjYA8TSDB5umF1gtNKg
nOU4EBNkkKq43mPpl3xydqI-CFPSpGqt_jFrUboTirDh-weAR7dCafJzc7GM
jU7JLWKF6x-sNdII4vDz5wNfRfoKsnFBNn9DCPUf3-CiCsHSAnw8aDeW6VTy
ANr_LZND3J48hfbh1h5OYJqojD1VxrQ50hJv5carzt6L--q2WPJFmH88sqZk
FWKUXc5eULiRUfMqu648301gJuyYaFLTdN-xHhBsdL5UlhSk5jbZc12A9tV5
gg_u_ww1pNYlWvSkRNrV2KNJUYxhvrzkcNCknx1d1usPqscJd_ku1RgwKi0_
jh9VLUbZEUK7g_HP79vwAr4TUoUK9I-z_TEB7Y8kiM4n6EXhCXzNRxbjBPeP
E7MPQuvMDqAwv33QEkoV46s0SyNwD6YTr-zgPDFDA7lQjH-J704ibr0U48Tf
jt-dq2Q_Gh944XAwz--x0etmJHNg6_v_wkUYjsax_nJmrlOKcko5GIAZ7iJX
4Gy-O2nGm0u2pf_--vd5N0wAx8RrE8Cr6zCgqk54ov9DX58fhgiVgR4SScMo
DEzTV_4Rq1crMKG87MQQauNcJhE5gTPTzo7SNCaQRGu07qYfzFC-iVtvVhgz
ZEqV9-BvYD_5SGPM9bqRwHpJyia8zDMuv6Yrw4drna_ZywdqhP1aTxewvQpZ
PPgG788js2awe7CQUX0sP-fOQst-1noxFwC61XlkYuca05y98pu_wODnnrKC
-WQ2gTam2vzwLfdN6e1VfGXYjWUnUc-1ViksRvs48nLUE3UX3s7HxWzxMrLY
v99XP87QvInZXGrRojG1wWYUR-sNKoEK_uNgGnPWJ5Cf8XR1HS6ZgEvWRfYM
zoXPpJ6NuyXT49kve38cMdNTgHlC7Qm3p8Tsycxb90q5Gf_2Sx1kQlmmiEGd
z_I1oBco6B_GlWlNnH_7ADyrvsrrxOg4lKCJXNHqai92Pj8=

Jag känner liksom bara, wtf? När kommer aporna? Är det tänkt att jag ska
bjuda dem på något?  Jag har ju inte ens några bananer! Tar de betalt?
Ska jag betala? Är de anställda av youtbe, får de ha namnbrickor och
arbetsuniform och har de rätt till lika villkor som oss andra?
Jag ser verkligen fram emot detta!
Men ja, nu verkar ju låten funka, så jag antar att det får vänta...

En tur i Saint-Emilion

På lördagen tog vi vår Citroen och körde ut till Saint-Emilion. Vet ni inte vad Saint-Emilion är för ställe, så googla det. Kortfattat är det ett av Frankrikes mest berömda vindistrikt och inluderat på UNESCO's världsarvslista.
Byn var i alla fall helt underbar! Tydligt är att denna by lever på sina turister, i princip alla butker som fanns var vinbutiker. Byggnaderna var charmiga och pittoreska, utsikten var förtjusande och människorna var väldigt trevliga. Vi besökte även två Chateau's och blev inbjudna på gratis vinprovning!

Utsikt över staden


Claudia vid ingången till Clos de Menuts, en av Saint-Emilions vingårdar med klassificeringen Grand Cru.


Vingårdens logga


Vinkällaren, eller snarare grottorna där de förvarar vinet under gården Clos de Menuts


Årgångsvin, staplade i rader med olika etiketter. Allt från 1968 till 2009 hittade vi lagrat!


Och i vilka mängder sen..!


Priserna i Saint-Emilion är oerhört varierande, men mestadels är priserna rätt höga då det rör sig om riktigt fina viner. Jag vågar knappt drömma om vad dessa flaskor skulle kosta om de fanns tillgängliga i Sverige!


UNESCO-skyltarna, fastsatt på stadens kyrka


Vingård nummer två


Vinprovning med högt klassade årgångsviner som föreståndaren bjöd in oss på. På plats - direkt från tillverkaren - låg priset för en flaska på ca 30 Euro.


Själva staden fotograferad från Le Chatelet

BORDEAUX I BILD

ÄNTLIGEN har jag lyckats få över lite bilder från kameran! Hoppas att ni är laddade!

Picknick i Jardin Public

Hyllning till Rosa Bandet vid Place de la Bourse

Claudia på en av våra hyrcyklar! I många franska städer är det möjligt att hyra cyklar nästan helt gratis. Uthyrningen sköts automatiskt, allt som krävs är ett bankkort med chip, och cyklar finns att hämta på strategiskt utplacerade stationer i hela staden. Dessa cyklar behöll vi i 24 timmar för endast 2 Euro! Mer information om hur detta fungerar hittar ni här.

Vi kollade in två av Bordeaux största vinbutiker, och hittade vinflaskor som var både stora och dyra. Här befinner vi oss på La Vinotheqhue och spekulerar i om flaskan är värd några månadslöner eller inte?


Rundvandring i stadens kvarter


Utsiktstorn som tyvärr var stängt just denna dag


En av stadens vackra kyrkor


Intressanta inredningstrender (lampan var vi speciellt förtjusta i)


Place de la Bourse at night

Tracy Chapman

Anyplace is better
Starting from zero got nothing to lose
Maybe we'll make something
But me myself I got nothing to prove

You got a fast car
But is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
We leave tonight or live and die this way

Natten är till för drömmare

Inatt drömde jag att jag hade världens snällaste värdbror. Han pratade Svenska med mig, uppehöll mig från mina läxor (som om jag gjorde läxor frivilligt?) och gav mig en helt underbar axelmassage.

Sedan vaknade jag av att någon kastade tennisbollar på mitt fönster. Godmorgon verkligheten.