Dagens lärdom - facebookfranska

Facebook är en plats för att titta på bilder och hålla kontakten med sina vänner. I sinom tid, allt eftersom att man blir bättre på det Svenska språket (eller föddes med oförmågan att acceptera grava stavfel och särskrivningar) hittar man dock fler och fler saker att störa sig på.

Dagen stör-moment har inte med misshandel av det svenska språket att göra. Nej, det har att göra med människor som har lite för hög tro på det Svenska skolsystemet, alternativt lite för hög tro på sig själva.

Är du en av dem som läst franska i högstadiet, alternativt även något år på gymnasiet, och lägger upp information på din facebook-profil om att du 'pratar franska'? Då har jag en hälsning till dig.

Du pratar säkert lite franska, det gör du nog.
Du kan säga hej, hejdå, att du kommer från Sverige och att du har två katter.
Du kan beställa Coca-Cola på restaurang och räkna till 100 om du anstränger dig.
Du kan överleva som turist i Frankrike.
Du kan (beroende på ditt betyg) kanske samtala med en fransman (som naturligt talar i slow-motion) om ämnen du känner dig bekväma med. Som var du kommer ifrån, eller hur många husdjur du har.

MEN - hamnar du i en vanlig, fransk vardagssituation, där du förväntas att förstå och aktivt delta i diskussionen - då snackar du fan inte franska.

Bara så att du vet det.
Kommentarer
Postat av: amanda

jag tycker att du gör det sjukt bra! :)

Skrivet den 2011-11-29 kl 18:11:15
URL: http://vannersokes.blogg.se/
Postat av: Anonym

you mad bro?

Skrivet den 2011-11-30 kl 10:41:53
Postat av: Anonym

you mad bro?

Skrivet den 2011-11-30 kl 10:42:19

Skriv en eller flera kommentarer:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-post:

URL:


Skriv här!