Chèvre

Den franska getosten cabécou härstammar från de södra delarna av landet och är vanligtvis mild, riktigt god och serveras stundtals efter middagarna tillsammans med bröd och ett glas rött. Just denna fredag fick vi dock äta osten på ett mer traditionellt vis, det vill säga lagrad i stark alkohol med peppar och salt samt inlindad i lönnlöv. Detta tillredningssätt användes tidigare som ett sätt att lagra osten under vintermånaderna.

Jag vet inte vad mer jag kan säga om smaken än att jag inte kommer att glömma den på väldigt, väldigt länge.

Osten läggs in och lagras sedan två-tre månader, den har då tagit färg av bladet och sugit åt sig ordentligt av alkoholen. För att inte alkoholen helt ska ta över smakupplevelsen ska dock lövpaketet lyftas upp ur laget minst två dagar innan den serveras. Först vid serveringen öppnar man lövpaketet för att avnjuta dess innanmäte.
Kommentarer

Skriv en eller flera kommentarer:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-post:

URL:


Skriv här!